Tuin aanleg
Met tuinaanleg zijn we aangekomen bij essentie van onze website. Zoals u inmiddels heeft kunnen lezen hebben we al een behoorlijk traject doorlopen wat betreft de voorbereiding en kan worden aangevangen met de tuinaanleg. Het tuinontwerp is helemaal naar uw zin en qua materiaalkeuze zijn de knopen ook doorgehakt. Naar aanleiding van het tuinontwerp is ook de definitieve offerte opgesteld, waarin alle materialen en afspraken terugkomen, die tijdens de tuinaanleg van belang zijn. Bij de tuinaanleg komen diverse werkzaamheden kijken. Hieronder beschrijven we een aantal werkzaamheden, zoals ze in de praktijk worden toegepast.
Oude tuin afbreken
Bij bestaande tuinen worden, voordat met de tuinaanleg begonnen wordt, alle overbodige planten, bomen en bestrating opgeschoond en afgevoerd. Het is belangrijk om, zeker als het om een voortuin gaat, vooraf te bepalen op welke plaatsen en op welke diepte, leidingen kunnen lopen. Om deze leidingen goed in kaart te brengen, vragen wij u vooraf een KLIC melding (Kabel Leidingen en Informatie Centrum)te maken. Hierbij moet worden gedacht aan waterleiding, gas, elektriciteitskabels, riool en glasvezel.
Wanneer er bomen van een grotere omvang gekapt moeten worden, dient er een vergunning aangevraagd te worden. De criteria voor wel of niet vergunningsplichtig verschillen per gemeente. Het is dus raadzaam om bij de gemeente waar u onder valt informatie in te winnen. Uiteraard adviseren wij u in dit traject. Pas als de tuin helemaal leeg is , kan met de grondwerkzaamheden worden aangevangen.
Grondwerkzaamheden
Alle lijnen en hoogtes uit het tuinontwerp worden met piket-paaltjes in uw tuin uitgezet.Op deze manier worden de plaatsen waar sierbestrating, borders, siergrind en eventueel een waterpartij komen, gemarkeerd. Indien mogelijk, voeren we de grond en graafwerkzaamheden uit met grondwerk-machines, die wij in eigen beheer hebben.
De plaatsen waar sierbestrating en eventueel een vijver komen, worden afgegraven en de grond wordt meteen verwerkt. Tegelijkertijd wordt er wit zand aangebracht voor de sierbestrating. Het meest onderschatte aspect van de grondwerkzaamheden is de afwatering. Vanaf de nog aan te leggen sierbestrating loopt water de tuin in; de borders en eventueel gazon vangen het nodige water op. Als de afwatering in de bodem niet goed is, blijven er plassen in de tuin staan, waardoor de groei van planten en gazon stagneert. De tuin moet vooraf dus goed doorgespit en vrijgemaakt worden van oude wortels en puin, voor een optimale afwatering.
Sierbestrating
Na de grondwerkzaamheden leggen we de sierbestrating aan. Dit gebeurt vakkundig omdat we zelf stratenmakers in dienst hebben , voorzien van jarenlange ervaring op het gebied van sierbestrating in de particuliere tuin. Sierbestrating wordt vaak gekenmerkt door meerdere soorten bestrating, die vaak ook in hoogte van elkaar afwijken. Vakmanschap is dus essentieel. Voor het leggen van grote maten beton -en natuursteentegels hebben we een speciale vacuüm zuignap, waarmee we deze tegels snel en netjes kunnen leggen. Met speciale diamantzagen, zagen we elke tegel strak op maat.
Waterpartijen
De aanleg van een waterpartij is een nauwkeurige aangelegenheid. In tegenstelling tot alle andere facetten van de tuinaanleg is het moeilijk om achteraf reparaties uit te voeren. Werken met duurzame materialen is dan ook een vereiste.
Elke waterpartij wordt voorzien van een hardhouten bekisting, al dan niet gecombineerd met kunststof randplinten. Deze bekisting is noodzakelijk om het folie membraan op de juiste plaats en de juiste hoogte te houden. Voor het foliemebraan werken wij met Seal-Eco EPDM-folie met 10 jaar garantie. Het kenmerk van EPDM folie is dat het ozon bestendig , blijvend elastisch en milieu vriendelijk is.Een uitgebalanceerde voedingsbodem met zuurstofplanten, substraat en bacteriën zorgt ervoor dat de vijver op een natuurlijke manier helder helder blijft.
Houtconstructies
Het verwerken van hout komt bij de tuinaanleg veelvuldig voor. Bij waterpartijen of oevers worden veelal vlonders toegepast. Het werken met duurzame materialen is daarbij van groot belang. Voor de basis van onze hout-constructuies, werken wij met FSC gecertificeerd hardhout.
Een goed alternatief voor hardhout is Douglas-hout. Dit is niet zo duurzaam als hardhout, maar wel veel duurzamer als vurenhout. Bovendien heeft Douglas-hout een prachtige robuuste uitstraling, die momenteel erg populair is. Douglas hout wordt veel toegepast voor schuttingen, vlonders, pergola’s en veranda’s.
Beplanting
Bij het aanplanten van een border is vooral voor het beplantingsplan essentieel. Hierover heeft u alles kunnen lezen op de pagina Het beplantingsplan.
Bouwtechnische aspecten
Onder bouw technische aspecten verstaan we kort gezegd ‘metselwerken’. Soms komt het voor, dat er in een tuin gemetseld moet worden. Soms vindt de klant het mooi, soms is het zo dat het wordt toegepast om de stevigheid en dus de kwaliteit te waarborgen, bijvoorbeeld als grondkering of voor een verhoogde vijver.Het is belangrijk dat er een stevige fundering gestort wordt, zodat de muur niet kan gaan zakken of scheuren. Het metselen van tuinmuurtjes, bloembakken en grondkeringen vindt plaats in eigen beheer.
Veranda
Een ongekend grote trend de laatste jaren is het laten plaatsen van een veranda, kapschuur of overkapping in de tuin. Het buiten ‘wonen’ is hierdoor heel gebruikelijk geworden. ’s Avonds na het werk of in het weekend lekker in je veranda genieten onder het genot van een glaasje wijn… Wie wil dat nu niet?
Waar wij ons in onderscheiden, is dat u bij ons niet afhankelijk bent van het standaard maatwerk. Wij passen de vorm en de afmeting van uw veranda aan op uw tuin. Daardoor benutten we de aanwezige ruimte optimaal, waardoor tuin en veranda meer één geheel zullen vormen en overbodige hoekjes toch van nut zullen zijn.